Kolera salgını nedir? Kolera salgını belirtileri nelerdir? Deprem bölgesinde kolera görülür mü?

Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen ve beraberinde 10 ili etkileyen sarsıntı, binlerce insanın hayatını kaybetmesine neden oldu. Hayatta kalan beşerler ise fizikî ve ruhsal olarak ömür çabası vermeye çalışıyor. Bu süreçte dikkat edilmesi gereken hastalıklar üzerine konuşan uzmanlar kolera salgınına da dikkat çekti. Pekala Kolera salgını nedir? Kolera salgını belirtileri nelerdir? İşte soruların karşılığı:

Vibrio cholerae isimli bir bakterinin bağırsaklara yerleşmesiyle yaşanan hastalığa kolera denir. Akut ve şiddetli ishale neden olan hastalık birinci kere 117 yılında Japonya’da görüldü. Daha sonra 1826 yılında Moskova ve ardından de 1831’de Berlin ve Paris’te devam etti. Büyük kentlerde görülen hastalık tedavi bulunana kadar önemli derece de ölümlere neden oldu. Topraklarımıza Osmanlı Devleti vaktinde geldi. Balkan Savaşlarında yaşanan salgın çok sayıda askerin ölmesine yol açtı. Dışkının suya karışması ve suların arındırılmamasından ötürü yayılan kolera virüsü, kalabalık ve doğal afetlerden etkilenen yerlerde sıklıkla görülmektedir.

hastalık günümüzde afrika ülkelerinde hala görülmektedir

KOLERA HASTALIĞININ NEDENLERİ NELERDİR?

Kirli sularda yetiştirilmiş zerzevat ve meyvelerin gereğince yıkanmamasından kaynaklı virüsün ağız yoluyla bulaşmasına neden olur. Ayrıyeten bu biçim kirli sularda yetişen deniz eserlerinin gereğince pişirilmeden tüketilmesi de sebep olabilir. Kirli suların tarlalara ulaşması ve hasatlara virüs bulaşır. Bu tarlalarda yetişen besinlerde salgına yol açar. Nadiren de olsa beşerden beşere dışkı yoluşla bulaşır. Ya da ortak kullanılan eşyalar da bulaşma sürecinin temel sebeplerindendir.

virüs bağırsaklara yerleşerek fonksiyonelliğini bozar

KOLERA HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

1 ya da 2 gün içerisinde kuluçka devrinde olan virüs daha sonra harekete geçer. Birinci olarak ishale yol açar. Daha sonra ishalin şiddeti artar. Beden neredeyse susuz kalır. Bunun ardından beden ağrıları, ağız da kuruluk, iştahsızlık, şiddetli karın ağrısı, ani düşen tansiyon, susama hissine bağlı yükselip azalan nabız, gözlerde morarma, cilt renginde sarılık, ses tellerinde ağrı, ciltte su kaybına bağlı kırışma ve son olarak hasta şoka girer. Erken tedavi edilmediğinde vefatla sonuçlanabilir. 

gelişmemiş ülkelerde süratle yayılır

KOLERA HASTALIĞININ TEDAVİSİ VAR MI?

İlk ortaya çıktığı yıllarda kesin bir tedavisi yoktu. Lakin günümüzde çok kolay bir tedavi prosedürü vardır. Öncelikle ishalin durdurulması için ilaç yoluna başvurulur. Beden çok su kaybettiğinden ötürü sıvı desteği sağlanır . Bu süreçte beden sıvıyla birlikte potasyum, tuz kaybı da yaşadığından bu hususlar bakımından güçlü besinler tüketilir. Hastalığın aşısı bulunmakta fakat Dünya Sıhhat Örgütü, aşıyı önermemektedir. Zira aşı virüs için önleyici olsa bile ilerlemesini durdurmaz.

https://i20.haber7.net/resize/1300×731//haber/haber7/photos/2020/15/kolera_salgini_nedir_kolera_salgini_ne_zaman_basladi_kolera_salgini_belirtileri_nelerdir_1586274485_999.jpg Yasemin

Yorum yapın